Diz Ekleminin Artroskopik Ameliyatlar

Artoskopik ameliyatlar eklem açılmadan tamamen kapalı yöntemler ile içerideki problemlerin tedavi edilebildiği cerrahi uygulamalardır. Genellikle 2 ya da 3 küçük delikten eklem içerisine girilerek, hem kesin tanı konmasını, hem de tedaviyi olanaklı kılar. Diz eklemleri sorunları en sık görülen ortopedik sorunlardandır. Bunlar menisküs yırtıkları,  ön ve arka çapraz bağ yırtıkları, kıkırdak sorunları, kapak kemiği rahatsızlıkları eklem zarı sorunları olarak özetlenebilir. Atroskopik ameliyatlar ile farklı sebeplerle oluşmuş olan bir çok diz içi soruna etkin ve başarılı çözümler üretilebilir. Deliklerden birinden içeriye sokulan artoskop, yani kamera sistemi ile eklem içinin görüntüsü onlarca kat büyütülerek bir ekrana yansıtılır. Cerrah bu ekrana bakarak kesme, dikme, traşlama gibi birçok mekanik işlemi gerçekleştirebilir. Bu yolla önceleri zorunlu olarak açık yöntemler ile yapılan bir çok hastalığın tedavisi, artık eklem hiç açılmadan tamamen kapalı yöntemler ile yabılabilmektedir. Cerrah artroskopik ameliyatlardaki deneyimi arttıkça pek çok yaranlamaya ve hastalığa kapalı yöntemler ile çözüm üretebilme beceriside artmaktadır.

Ayak Bileği Artroskopisi

Ayakbileği artroskoposi, tamamem kapalı yöntem ile bıçak kullanılmadan ve eklemi açmadan, ayak bileği eklemi içerisindeki ağrı kaynaklı bir çok hastalığın tedavi edilebildiği cerrahi  bir işlemdir. Genellikle iki  küçük delikten eklemin içerisine girerek ağrı kaynakları gözlemlenir ve gerekli tedavi yapılır. Bu deliklerden birinden telsekop yada artroskop ismi ile de anılan kamera sistemi girer. Bu kamera sistemi eklem içerisinin görüntüsünü onlarca kat büyüterek, bir ekrana yansıtır. Cerrah bu ekrana bakarak işlemi gerçekleştirir. Diğer delikten giren farklı aletler yardımı ile eklemin içerisinde kesme, traşlama gibi pek çok mekanik işlem yapılabilir.  Ayak bileği artoskopisi ile burkulmalarda görülen eklem içindeki yumuşak doku sıkışmaları, talus kemiğinin ya da diğer bölgelerin kıkırdak problemleri, hasarları, romatizmal hastalıklarda görülen sinovit dediğimiz yumuşak doku büyümeleri kolaylıkla ve başarıyla tedavi edilebilir.

Günümüzde ilerleyen teknoloji sayesinde önceden açık yöntemler ile tamir edilebilen bir çok yaralanma ve hastalık kapalı yöntemle (Artoskopik) tedavi edilebir hala gelmiştir. Küçük bir eklem olduğu için işlemin deneyimli cerrahlar tarafından yapılması problemlerin çözülmesinde başarı olasılığını arttıracaktır. 

Kalça Artroskopisi

Eklemi açmadan iki üç küçükten delikten girilerek, bu derin yerleşimli eklemin içerisindeki bir çok sorunu kapalı yöntem ile tedavi etmeyi mümkün kılan özel bir cerrahi işlemdir . Eklem açılmadığı için dokulara az zarar verilir. Hastanın erken ayağa kalkması, işine erken dönmesi gibi bir çok avantajı barındırır. Bu yolla en sık kalça eklemi sıkışmaları, kalça eklemi içerisindeki bazı kıkırdak problemleri, kalça eklemi yuvasının kenarını çevreleyen kıkırdak dokunun yırtıklarının tamiri, sinovit (eklem zarı iltihabı) gibi bir çok sorun başarılı ve etkin bir şekilde tedavi edilebilir. Kullanımı ancak son yıllarda gelişmeye başlayan kalça artoskopisi teknik olarak diğer eklemlerin kapalı ameliyatlarından daha zordur. Bu nedenle konu ile ilgili iyi eğitim almış cerrahlar tarafından yapılması önerilir.

Omuz Artroskopisi

Omuz ekleminde insizyon yapmadan yani bıçak kullanılmadan birkaç küçük delikten eklemin içerisine girilerek sorunların çözülmesi ve ağrının ortadan kaldırılmasını sağlayan bir cerrahi tekniktir. 

Dokular kesilmediği için işlem sonrası iyileşme hızı oldukça yüksektir. Bu nedenle açık cerrahilere göre hastaya çok daha konforlu, daha hızlı bir tedavi süreci sağlar. Omuz ekleminde sık gördüğümüz yumuşak doku sıkışma sendromu, donuk omuz, omuz eklemini oluşturan tendomların ve yuvayı çevreleyen labrum olarak isimlendirilen kıkırdak dokunun tamiri, başka bağların tamiri, kıkırdak problemlerinin pek çoğunda kapalı yöntem ile başarılı ve etkin tedaviler gerçekleştirmek mümkündür..